WOZ bezwaar Zuidwolde

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zuidwolde? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Het Hogeland maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Zuidwolde 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder bieden we een overview van de gemiddelde woonlasten in Zuidwolde van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kun je ook verder lezen over WOZ heffingen.

ProvincieDrenthe
GemeenteHet Hogeland
Postcode9785
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zuidwolde.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €232.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €232.000 x 0,1714% = €398.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Zuidwolde? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zuidwolde ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Zuidwolde. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zuidwolde-9785

Woningtaxatie in Zuidwolde

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Zuidwolde zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Zuidwolde ligt zo rond de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je taxateurs en makelaars in Zuidwolde die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Adorp, Wetsinge, Winsum, Sauwerd en Eelderwolde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Zuidwolde. In deze aanslag bekijk je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuidwolde. Een gemiddelde woning betaalt €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: waar staat de woning, de oppervlakte, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuidwolde?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuidwolde heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie