WOZ bezwaar Blokzijl

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Blokzijl? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Steenwijkerland begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Blokzijl 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder bekijk je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Blokzijl (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8356
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Blokzijl.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Steenwijkerland. De WOZ-waarde bedraagt op €286.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €286.000 x 0,0981% = €281.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Blokzijl? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Blokzijl werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Blokzijl. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer marktprijs

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-blokzijl-8356

Woningtaxatie in Blokzijl

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Blokzijl komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Blokzijl ligt rond de €255. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Blokzijl die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Giethoorn, Wapserveen, Eesveen, De Bult en Kallenkote.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Blokzijl. In deze gemeentelijke beschikking vind je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Hierin vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Blokzijl. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €221.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand aan de hand van een speciaal model. Ze onderzoeken factoren zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, type object. In het taxatieverslag vind je ook verkooptransacties van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Blokzijl?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Blokzijl heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie