WOZ bezwaar Ossenzijl

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ossenzijl? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Steenwijkerland maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Ossenzijl 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel tref je een overview van de actuele woonlasten in Ossenzijl (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-krediet.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8376
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ossenzijl.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Steenwijkerland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €294.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €294.000 x 0,0981% = €288.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Ossenzijl? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Ossenzijl nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Ossenzijl. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Check of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de volgende tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-ossenzijl-8376

Woningtaxatie in Ossenzijl

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Ossenzijl zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Ossenzijl bedraagt circa €260. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Ossenzijl die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Oldemarkt, Kuinre, Blankenham, Scheerwolde en Wetering.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen als: type woning, bouwjaar, grootte, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Ossenzijl. In dit document staan de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ossenzijl. Een gemiddelde woning betaalt €221.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ossenzijl?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Ossenzijl zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie