WOZ bezwaar Scheerwolde

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Scheerwolde? Hier lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Steenwijkerland calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Scheerwolde 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel verschaffen we een samenvatting van de huidige woonlasten in Scheerwolde (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform bekijk je ook informatie over WOZ belastingen.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8371
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Scheerwolde.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Steenwijkerland. De WOZ-waarde ligt op €290.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €290.000 x 0,0981% = €284.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Scheerwolde? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Scheerwolde precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Scheerwolde. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit stuk is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-scheerwolde-8371

Woningtaxatie in Scheerwolde

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Scheerwolde kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Scheerwolde bedraagt circa €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Scheerwolde die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Wetering, Nederland, IJsselham, Blokzijl en Giethoorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: grootte, bouwjaar, bijgebouwen, type woning, ligging, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Scheerwolde. In deze documenten staan de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Scheerwolde. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €221.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld op basis van data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op feiten als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je ook details van prijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Scheerwolde?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Scheerwolde heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie