WOZ bezwaar Kampen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Kampen? Op dit portaal praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Kampen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Kampen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder bekijk je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Kampen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ belastingen.

ProvincieOverijssel
GemeenteKampen
Postcode8264
Netnummer038 (+3138)
Gemiddelde WOZ-waarde€231.000
OZB-tarief woningen0,1358%
Gemiddeld betaalde OZB€313
Rioolheffing€126
Afvalstoffenheffing€259
Totale woonlasten€697
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kampen.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Kampen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €234.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €234.000 x 0,1358% = €318.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Kampen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Kampen nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Kampen. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Analyseer huizenprijs

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€231.0006,9%
2019€216.0006,9%
2018€202.0003,6%
2017€195.0001,6%
2016€192.0000,0%
2015€192.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Kampen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-kampen-8264

Woningtaxatie in Kampen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Kampen kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Kampen ligt om en nabij de €195. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Kampen die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Dronten, Lelystad, Heerde, Epe en Olst-Wijhe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, oppervlakte, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Kampen. In deze gemeentelijke beschikking check je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1358% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kampen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €313.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld door middel van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op onderwerpen als: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.kampen.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, type object, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Kampen?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kampen kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Wilsum
 • WOZ bezwaar IJsselmuiden
 • WOZ bezwaar s-Heerenbroek
 • WOZ bezwaar Zalk
 • WOZ bezwaar Grafhorst
 • WOZ bezwaar Kamperveen
 • Plaats een reactie