WOZ bezwaar Steenwijkerwold

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Steenwijkerwold? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Steenwijkerland raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Steenwijkerwold 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder tref je een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Steenwijkerwold (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8341
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Steenwijkerwold.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Steenwijkerland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €277.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €277.000 x 0,0981% = €272.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Steenwijkerwold? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Steenwijkerwold aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Steenwijkerwold. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle woningprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-steenwijkerwold-8341

Woningtaxatie in Steenwijkerwold

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Steenwijkerwold kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Steenwijkerwold is ongeveer €185. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Steenwijkerwold die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Marijenkampen, Willemsoord, De Pol, Baars en Witte Paarden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen zoals: onderhoudsniveau, grootte, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Steenwijkerwold. In deze aanslag lees je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Steenwijkerwold. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €221.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand aan de hand van kadastrale data. De gemeente verwerkt onderwerpen zoals: plek van de woning, de oppervlakte, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Steenwijkerwold?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Steenwijkerwold zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie