WOZ bezwaar Urk

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Urk? Op dit portaal praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Urk maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Urk 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bieden we een overview van de gemiddelde woonlasten in Urk (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFlevoland
GemeenteUrk
Postcode8321
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€240.000
OZB-tarief woningen0,165%
Gemiddeld betaalde OZB€396
Rioolheffing€263
Afvalstoffenheffing€255
Totale woonlasten€914
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Urk.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Urk. De WOZ-waarde is vastgesteld op €235.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €235.000 x 0,165% = €388.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Urk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Urk werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Urk. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€240.0007,1%
2019€224.0006,7%
2018€210.0006,1%
2017€198.0002,1%
2016€194.0001,6%
2015€191.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Urk.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-urk-8321

Woningtaxatie in Urk

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Urk kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Urk is ongeveer €220. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Urk die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Noordoostpolder, Kampen, Dronten, Lelystad en Heerde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: bouwjaar, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Urk. Op dit aanslagbiljet vind je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,165% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Urk. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €396.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare data. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.urk.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, type object. In het taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Urk?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Urk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie