WOZ bezwaar Nederland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Nederland? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Steenwijkerland komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Nederland 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In deze tabel vind je een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Nederland (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8362
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nederland.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Steenwijkerland. De WOZ-waarde bedraagt op €288.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €288.000 x 0,0981% = €283.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Nederland? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Nederland precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Nederland. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Evalueer marktprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-nederland-8362

Woningtaxatie in Nederland

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Nederland kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Nederland ligt rond de €255. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst verstrekken we taxateurs en makelaars in Nederland die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals IJsselham, Blokzijl, Giethoorn, Wapserveen en Eesveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: grootte, type woning, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Nederland. In deze documenten bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nederland. Een gemiddelde woning betaalt €221.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nederland?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Nederland kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie