WOZ bezwaar Baars

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Baars? Hieronder geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Steenwijkerland beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Baars 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht bekijk je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Baars (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8336
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Baars.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Steenwijkerland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €273.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €273.000 x 0,0981% = €268.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Baars? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Baars aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Baars. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-baars-8336

Woningtaxatie in Baars

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Baars kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Baars ligt rond de €250. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Baars die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Witte Paarden, Tuk, Steenwijk, Sint Jansklooster en Vollenhove.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: type woning, bijgebouwen, ligging, grootte, bouwjaar, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Baars. In deze aanslag vind je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Baars. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €221.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand door middel van beschikbare data. Ze onderzoeken zaken zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Baars?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Baars zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie