WOZ bezwaar Eesveen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Eesveen? Hieronder praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Steenwijkerland komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Eesveen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst verschaffen we een samenvatting van de verschillende woonlasten in Eesveen van een meerpersoonshuishouden. Tevens bekijk je ook informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8347
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Eesveen.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Steenwijkerland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €283.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 283.000 x 0,0981% = €278.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Eesveen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Eesveen precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Eesveen. Doorgaans is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check marktwaarde

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Evalueer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-eesveen-8347

Woningtaxatie in Eesveen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Eesveen komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Eesveen komt gemiddeld uit rond de €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Eesveen die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in De Bult, Kallenkote, Onna, Zuidveen en Basse.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Eesveen. Op dit aanslagbiljet check je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eesveen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €221.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. beschikbare data. De gemeente verwerkt thema’s als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Eesveen?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Eesveen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie