WOZ bezwaar Willemsoord

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Willemsoord? Hieronder vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Steenwijkerland begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Willemsoord 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder geven we een kostenraming van de actuele woonlasten in Willemsoord van een meerpersoonshuishouden. Tevens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde inzien .

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8338
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Willemsoord.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Steenwijkerland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €275.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €275.000 x 0,0981% = €270.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Willemsoord? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Willemsoord ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Willemsoord. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Steenwijkerland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-willemsoord-8338

Woningtaxatie in Willemsoord

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Willemsoord kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Willemsoord ligt rond de €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Willemsoord die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in De Pol, Baars, Witte Paarden, Tuk en Steenwijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: type woning, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Willemsoord. Op dit aanslagbiljet staan een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Willemsoord. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €221.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van kadastrale data. Men kijkt naar zaken zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je ook koopsommen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Willemsoord?
Bezwaar maken kan in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Willemsoord kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie