WOZ bezwaar Onna

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Onna? Hier lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Steenwijkerland begroot jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Onna 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder verstrekken we een indicatie van de actuele woonlasten in Onna (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8344
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Onna.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Steenwijkerland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €280.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €280.000 x 0,0981% = €275.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Onna? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Onna aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Onna. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de waardebepaling.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-onna-8344

Woningtaxatie in Onna

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Onna kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Onna is ongeveer €240. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Onna die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Zuidveen, Basse, Steenwijkerwold, Marijenkampen en Willemsoord.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: grootte, bijgebouwen, type woning, oppervlakte, bouwjaar, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Onna. In deze aanslag bekijk je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Onna. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €221.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op zaken als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, type object, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Onna?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Onna kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie