WOZ bezwaar Giethoorn

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Giethoorn? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Steenwijkerland maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Giethoorn 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder verstrekken we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Giethoorn (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens tref je ook handige informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8355
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Giethoorn.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Steenwijkerland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €285.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €285.000 x 0,0981% = €280.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Giethoorn? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Giethoorn aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Giethoorn. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Ga na of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-giethoorn-8355

Woningtaxatie in Giethoorn

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Giethoorn kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Giethoorn bedraagt circa €265. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Giethoorn die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Wapserveen, Eesveen, De Bult, Kallenkote en Onna.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: oppervlakte, grootte, type woning, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Giethoorn. In deze documenten lees je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Giethoorn. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €221.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. een speciaal model. Men kijkt naar feiten als: waar staat de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Giethoorn?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Giethoorn heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie