WOZ bezwaar Dronten

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Dronten? Op deze pagina vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Dronten begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Dronten 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel check je een overview van de hedendaagse woonlasten in Dronten (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij is er meer info te vinden over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFlevoland
GemeenteDronten
Postcode8252
Netnummer0321 (+31321)
Gemiddelde WOZ-waarde€235.000
OZB-tarief woningen0,1463%
Gemiddeld betaalde OZB€343
Rioolheffing€131
Afvalstoffenheffing€264
Totale woonlasten€739
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Dronten.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Dronten. De WOZ-waarde bedraagt op €243.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €243.000 x 0,1463% = €356.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Dronten? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Dronten werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Dronten. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€235.0007,8%
2019€218.0005,8%
2018€206.0004,0%
2017€198.0003,1%
2016€192.0000,0%
2015€192.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Dronten.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-dronten-8252

Woningtaxatie in Dronten

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Dronten zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Dronten ligt rond de €255. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande lijst verstrekken we taxateurs en makelaars in Dronten die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Lelystad, Heerde, Epe, Olst-Wijhe en Raalte.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: grootte, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Dronten. In deze gemeentelijke beschikking check je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1463% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Dronten. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €343.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. openbare data. Men kijkt naar onderwerpen als: ligging van het perceel, de oppervlakte, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.dronten.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook koopsommen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Dronten?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Dronten kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Swifterbant
 • WOZ bezwaar Biddinghuizen
 • Plaats een reactie