WOZ bezwaar Oldemarkt

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Oldemarkt? Op dit portaal geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Steenwijkerland maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Oldemarkt 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel verschaffen we een indicatie van de huidige woonlasten in Oldemarkt (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kun je ook verder lezen over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8375
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oldemarkt.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Steenwijkerland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €293.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €293.000 x 0,0981% = €287.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Oldemarkt? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Oldemarkt uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Oldemarkt. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Check of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Steenwijkerland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-oldemarkt-8375

Woningtaxatie in Oldemarkt

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Oldemarkt kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Oldemarkt bedraagt circa €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Oldemarkt die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Kuinre, Blankenham, Scheerwolde, Wetering en Nederland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: oppervlakte, grootte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Oldemarkt. In deze aanslag tref je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oldemarkt. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €221.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend met behulp van objectieve criteria. Men kijkt naar feiten als: ligging, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens prijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Oldemarkt?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de referentiewoningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oldemarkt zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie