WOZ bezwaar Wetering

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wetering? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Steenwijkerland komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wetering 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder tref je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Wetering (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8363
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wetering.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Steenwijkerland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €289.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €289.000 x 0,0981% = €284.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Wetering? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wetering precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wetering. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wetering-8363

Woningtaxatie in Wetering

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Wetering komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Wetering komt gemiddeld uit rond de €260. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Wetering die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Nederland, IJsselham, Blokzijl, Giethoorn en Wapserveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: bouwjaar, type woning, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Wetering. In deze documenten vind je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wetering. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €221.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar aspecten zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object. In dit taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wetering?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Wetering heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie