WOZ bezwaar West Betuwe

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in West Betuwe? Op dit portaal praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente West Betuwe beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde West Betuwe 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder verschaffen we een overview van de actuele woonlasten in West Betuwe van een meerpersoonshuishouden. Tevens lees je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieGelderland
GemeenteWest Betuwe
Postcode4191
Netnummer0345 (+31345)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,1251%
Gemiddeld betaalde OZB€373
Rioolheffing€345
Afvalstoffenheffing€291
Totale woonlasten€1009
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in West Betuwe.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente West Betuwe. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €237.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €237.000 x 0,1251% = €296.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in West Betuwe? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in West Betuwe werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket West Betuwe. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer woningwaarde

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0006,0%
2019€282.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente West Betuwe.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-west-betuwe-4191

Woningtaxatie in West Betuwe

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ West Betuwe kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in West Betuwe ligt om en nabij de €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in West Betuwe die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Vijfheerenlanden, Buren, Culemborg, Neder-Betuwe en Tiel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten als: oppervlakte, type woning, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in West Betuwe. Op dit aanslagbiljet tref je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1251% over de WOZ waarde aan OZB belasting in West Betuwe. Een gemiddelde woning betaalt €373.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je bij de gemeente (www.westbetuwe.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in West Betuwe?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in West Betuwe kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Deil
 • WOZ bezwaar Heukelum
 • WOZ bezwaar Herwijnen
 • WOZ bezwaar Hellouw
 • WOZ bezwaar Haaften
 • WOZ bezwaar Tuil
 • WOZ bezwaar Waardenburg
 • WOZ bezwaar Neerijnen
 • WOZ bezwaar Opijnen
 • WOZ bezwaar Est
 • WOZ bezwaar Geldermalsen
 • WOZ bezwaar Meteren
 • WOZ bezwaar Tricht
 • WOZ bezwaar Spijk
 • WOZ bezwaar Vuren
 • WOZ bezwaar Asperen
 • WOZ bezwaar Acquoy
 • WOZ bezwaar Rhenoy
 • WOZ bezwaar Beesd
 • WOZ bezwaar Gellicum
 • WOZ bezwaar Rumpt
 • WOZ bezwaar Enspijk
 • WOZ bezwaar Ophemert
 • WOZ bezwaar Heesselt
 • WOZ bezwaar Varik
 • Plaats een reactie