WOZ bezwaar Vuren

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Vuren? Hieronder lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente West Betuwe calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Vuren 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande lijst bieden we een kostenraming van de recente woonlasten in Vuren waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform is er meer info te vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieGelderland
GemeenteWest Betuwe
Postcode4214
Netnummer0316 (+31316)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,1251%
Gemiddeld betaalde OZB€373
Rioolheffing€345
Afvalstoffenheffing€291
Totale woonlasten€1009
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vuren.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente West Betuwe. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €239.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €239.000 x 0,1251% = €299.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Vuren? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Vuren nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Vuren. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0006,0%
2019€282.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente West Betuwe.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-vuren-4214

Woningtaxatie in Vuren

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Vuren zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Vuren ligt rond de €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Vuren die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Dalem, Spijk, Schelluinen, Buurmalsen en Tricht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Vuren. In die rapportage tref je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1251% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vuren. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €373.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld op basis van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op factoren als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.westbetuwe.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, grootte van het pand, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vuren?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Vuren zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie