WOZ bezwaar Meteren

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Meteren? Op deze website vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente West Betuwe beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Meteren 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? Hieronder tref je een overzicht met de recente woonlasten in Meteren (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGelderland
GemeenteWest Betuwe
Postcode4194
Netnummer0345 (+31345)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,1251%
Gemiddeld betaalde OZB€373
Rioolheffing€345
Afvalstoffenheffing€291
Totale woonlasten€1009
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Meteren.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente West Betuwe. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €233.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €233.000 x 0,1251% = €291.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Meteren? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Meteren werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Meteren. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is de basis van de waardebepaling.

 3. Controle woningprijs

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Check of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0006,0%
2019€282.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente West Betuwe.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-meteren-4194

Woningtaxatie in Meteren

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Meteren kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Meteren bedraagt circa €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Meteren die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Geldermalsen, Est, Opijnen, Neerijnen en Waardenburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, grootte, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Meteren. In deze gemeentelijke beschikking lees je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1251% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Meteren. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €373.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar factoren als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.westbetuwe.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: type object, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Meteren?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Meteren kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie