WOZ bezwaar Varik

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Varik? Hier geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente West Betuwe raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Varik 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder bekijk je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Varik van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina is er meer info te vinden over WOZ-krediet.

ProvincieGelderland
GemeenteWest Betuwe
Postcode4064
Netnummer0344 (+31344)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,1251%
Gemiddeld betaalde OZB€373
Rioolheffing€345
Afvalstoffenheffing€291
Totale woonlasten€1009
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Varik.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente West Betuwe. De WOZ-waarde is vastgesteld op €267.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €267.000 x 0,1251% = €334.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Varik? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Varik precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Varik. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Analyseer marktwaarde

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0006,0%
2019€282.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente West Betuwe.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-varik-4064

Woningtaxatie in Varik

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Varik kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Varik bedraagt circa €230. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Varik die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Heesselt, Zennewijnen, Ophemert, Echteld en IJzendoorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: ligging, onderhoudsniveau, type woning, grootte, bijgebouwen, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Varik. In deze documenten vind je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1251% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Varik. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €373.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand d.m.v. objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.westbetuwe.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Varik?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de referentiewoningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Varik kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie