WOZ bezwaar Vijfheerenlanden

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Vijfheerenlanden? Op deze website lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Vijfheerenlanden komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Vijfheerenlanden 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder tref je een kostenraming van de recente woonlasten in Vijfheerenlanden (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast bekijk je ook informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteVijfheerenlanden
Postcode4131
Netnummer0347 (+31347)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1151%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€860
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vijfheerenlanden.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Vijfheerenlanden. De WOZ-waarde bedraagt op €292.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €292.000 x 0,1151% = €336.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Vijfheerenlanden? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Vijfheerenlanden nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Vijfheerenlanden. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0006,6%
2019€242.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Vijfheerenlanden.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-vijfheerenlanden-4131

Woningtaxatie in Vijfheerenlanden

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Vijfheerenlanden kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Vijfheerenlanden ligt zo rond de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Vijfheerenlanden die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Buren, Culemborg, Neder-Betuwe, Tiel en Houten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: oppervlakte, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Vijfheerenlanden. In deze gemeentelijke beschikking staan de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1151% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vijfheerenlanden. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand met behulp van openbare data. Men kijkt naar factoren als: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.vijfheerenlanden.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, type object, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vijfheerenlanden?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en check of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Vijfheerenlanden zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Lexmond
 • WOZ bezwaar Meerkerk
 • WOZ bezwaar Ameide
 • WOZ bezwaar Nieuwland
 • WOZ bezwaar Leerbroek
 • WOZ bezwaar Kedichem
 • WOZ bezwaar Oosterwijk
 • WOZ bezwaar Everdingen
 • WOZ bezwaar Zijderveld
 • WOZ bezwaar Hagestein
 • WOZ bezwaar Hoef en Haag
 • WOZ bezwaar Hei- en Boeicop
 • WOZ bezwaar Vianen
 • WOZ bezwaar Leerdam
 • WOZ bezwaar Schoonrewoerd
 • WOZ bezwaar Ossenwaard
 • Plaats een reactie