WOZ bezwaar Tiel

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Tiel? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Tiel begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Tiel 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel vind je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Tiel van een meerpersoonshuishouden. Tevens kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGelderland
GemeenteTiel
Postcode4004
Netnummer0344 (+31344)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1239%
Gemiddeld betaalde OZB€275
Rioolheffing€225
Afvalstoffenheffing€294
Totale woonlasten€794
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Tiel.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Tiel. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €249.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €249.000 x 0,1239% = €309.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Tiel? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Tiel precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Tiel. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een compleet taxatierapport. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0008,3%
2019€206.0004,0%
2018€198.0002,1%
2017€194.0002,1%
2016€190.0000,5%
2015€189.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Tiel.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-tiel-4004

Woningtaxatie in Tiel

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Tiel kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Tiel ligt om en nabij de €205. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Tiel die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg en Renswoude.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, bouwjaar, ligging, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Tiel. In deze documenten vind je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1239% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tiel. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €275.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op aspecten als: waar staat de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.tiel.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Tiel?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Tiel maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Kapel Avezaath
 • WOZ bezwaar Wadenoijen
 • WOZ bezwaar Kerk Avezaath
 • WOZ bezwaar Zennewijnen
 • Plaats een reactie