WOZ bezwaar Herwijnen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Herwijnen? Hier lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente West Betuwe komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Herwijnen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder tref je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Herwijnen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieGelderland
GemeenteWest Betuwe
Postcode4171
Netnummer0418 (+31418)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,1251%
Gemiddeld betaalde OZB€373
Rioolheffing€345
Afvalstoffenheffing€291
Totale woonlasten€1009
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Herwijnen.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente West Betuwe. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €291.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €291.000 x 0,1251% = €364.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Herwijnen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Herwijnen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Herwijnen. Meestal is een DigiD account vereist. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0006,0%
2019€282.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente West Betuwe.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-herwijnen-4171

Woningtaxatie in Herwijnen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Herwijnen kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Herwijnen komt gemiddeld uit rond de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Herwijnen die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oosterwijk, Heukelum, Deil, Enspijk en Rumpt.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten zoals: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Herwijnen. In deze gemeentelijke beschikking vind je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1251% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Herwijnen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €373.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald door middel van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar thema’s als: ligging, de oppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.westbetuwe.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkooptransacties van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Herwijnen?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Herwijnen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie