WOZ bezwaar Enspijk

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Enspijk? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente West Betuwe beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Enspijk 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? Hieronder verschaffen we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Enspijk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kun je ook verder lezen over WOZ belastingen.

ProvincieGelderland
GemeenteWest Betuwe
Postcode4157
Netnummer0345 (+31345)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,1251%
Gemiddeld betaalde OZB€373
Rioolheffing€345
Afvalstoffenheffing€291
Totale woonlasten€1009
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Enspijk.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente West Betuwe. De WOZ-waarde bedraagt op €287.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 287.000 x 0,1251% = €359.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Enspijk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Enspijk werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Enspijk. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met referentiewoningen. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0006,0%
2019€282.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente West Betuwe.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-enspijk-4157

Woningtaxatie in Enspijk

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Enspijk zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Enspijk komt gemiddeld uit rond de €245. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Enspijk die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Rumpt, Gellicum, Beesd, Rhenoy en Acquoy.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Enspijk. In die rapportage tref je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1251% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Enspijk. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €373.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar feiten als: ligging, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.westbetuwe.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Enspijk?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Enspijk kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie