WOZ bezwaar Wâlterswâld

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wâlterswâld? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Dantumadiel begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Wâlterswâld 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In deze tabel tref je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Wâlterswâld (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website bekijk je ook informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9113
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1915%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€251
Totale woonlasten€824
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wâlterswâld.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Dantumadiel. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €282.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €282.000 x 0,1915% = €540.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Wâlterswâld? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wâlterswâld nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Wâlterswâld. Meestal is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0005,4%
2019€184.0005,7%
2018€174.0002,4%
2017€170.0002,4%
2016€166.0001,8%
2015€163.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Dantumadiel.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-walterswald-9113

Woningtaxatie in Wâlterswâld

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Wâlterswâld zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Wâlterswâld ligt rond de €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Wâlterswâld die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Burdaard, De Falom, Broeksterwâld, Jannum en Sibrandahûs.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Wâlterswâld. In deze documenten bekijk je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1915% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wâlterswâld. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €370.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van kadastrale data. De gemeente verwerkt aspecten zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.dantumadiel.frl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wâlterswâld?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of de referentiewoningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wâlterswâld maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie