WOZ bezwaar Zegge

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zegge? Hier lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Rucphen begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Zegge 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder geven we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Zegge waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteRucphen
Postcode4735
Netnummer0165 (+31165)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€278
Rioolheffing€207
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€764
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zegge.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Rucphen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €268.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €268.000 x 0,1048% = €281.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Zegge? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zegge uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Zegge. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Beoordeel of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0005,1%
2019€253.0003,3%
2018€245.0002,5%
2017€239.000-0,4%
2016€240.000-0,4%
2015€241.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Rucphen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-zegge-4735

Woningtaxatie in Zegge

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Zegge zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Zegge is ongeveer €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Zegge die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Oudenbosch, Moerstraten, Heerle, Wouwse Plantage en Nispen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: grootte, bouwjaar, bijgebouwen, ligging, type woning, oppervlakte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Zegge. Op dit aanslagbiljet bekijk je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zegge. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €278.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld op basis van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar factoren als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.rucphen.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zegge?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zegge kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie