WOZ bezwaar Rumpt

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Rumpt? Hier bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente West Betuwe beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Rumpt 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder geven we een overview van de hedendaagse woonlasten in Rumpt waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website tref je ook handige informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieGelderland
GemeenteWest Betuwe
Postcode4156
Netnummer0345 (+31345)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,1251%
Gemiddeld betaalde OZB€373
Rioolheffing€345
Afvalstoffenheffing€291
Totale woonlasten€1009
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rumpt.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente West Betuwe. De WOZ-waarde ligt op €286.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €286.000 x 0,1251% = €358.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Rumpt? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Rumpt precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Rumpt. Meestal is een DigiD account vereist. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de volgende tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0006,0%
2019€282.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente West Betuwe.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-rumpt-4156

Woningtaxatie in Rumpt

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Rumpt kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Rumpt bedraagt circa €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Rumpt die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Gellicum, Beesd, Rhenoy, Acquoy en Asperen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken zoals: oppervlakte, bijgebouwen, type woning, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Rumpt. In deze documenten vind je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1251% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rumpt. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €373.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: ligging, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.westbetuwe.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, type object. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Rumpt?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Rumpt maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie