WOZ bezwaar Jonkerslân

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Jonkerslân? Hier vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Opsterland komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Jonkerslân 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst bieden we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Jonkerslân waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens lees je ook meer informatie over WOZ belastingen.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode8403
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Jonkerslân.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Opsterland. De WOZ-waarde bedraagt op €247.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 247.000 x 0,1052% = €260.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Jonkerslân? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Jonkerslân ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Jonkerslân. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Analyseer woningprijs

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Opsterland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-jonkerslan-8403

Woningtaxatie in Jonkerslân

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Jonkerslân zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Jonkerslân is ongeveer €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Jonkerslân die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Gorredijk, Blesdijke, De Blesse, Peperga en Steggerda.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren zoals: grootte, type woning, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Jonkerslân. Op dit aanslagbiljet lees je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Jonkerslân. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €245.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand d.m.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.opsterland.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Jonkerslân?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Jonkerslân kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie