WOZ bezwaar Gorredijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Gorredijk? Op deze website bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Opsterland beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Gorredijk 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder geven we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Gorredijk (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode8401
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gorredijk.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Opsterland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €246.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €246.000 x 0,1052% = €259.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Gorredijk? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Gorredijk precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Gorredijk. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Weeg af of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Opsterland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-gorredijk-8401

Woningtaxatie in Gorredijk

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Gorredijk kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Gorredijk komt gemiddeld uit rond de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
Hieronder vind je taxateurs en makelaars in Gorredijk die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Blesdijke, De Blesse, Peperga, Steggerda en De Hoeve.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Gorredijk. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gorredijk. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €245.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.opsterland.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Gorredijk?
Het bezwaar maken moet binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Gorredijk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie