WOZ bezwaar Lippenhuizen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Lippenhuizen? Op dit portaal lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Opsterland beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Lippenhuizen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder geven we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Lippenhuizen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens tref je ook handige informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode8408
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lippenhuizen.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Opsterland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €252.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €252.000 x 0,1052% = €265.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Lippenhuizen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Lippenhuizen aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Lippenhuizen. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Opsterland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-lippenhuizen-8408

Woningtaxatie in Lippenhuizen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Lippenhuizen kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Lippenhuizen komt gemiddeld uit rond de €255. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Lippenhuizen die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Terwispel, Tijnje, Luxwoude, Langezwaag en Jonkerslân.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Lippenhuizen. In die rapportage lees je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lippenhuizen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €245.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze onderdelen als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.opsterland.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lippenhuizen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lippenhuizen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie