WOZ bezwaar Luxwoude

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Luxwoude? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Opsterland calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Luxwoude 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel check je een overzicht met de huidige woonlasten in Luxwoude (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode8405
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Luxwoude.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Opsterland. De WOZ-waarde ligt op €249.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €249.000 x 0,1052% = €262.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Luxwoude? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Luxwoude precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Luxwoude. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Opsterland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-luxwoude-8405

Woningtaxatie in Luxwoude

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Luxwoude kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Luxwoude ligt om en nabij de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Luxwoude die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Langezwaag, Jonkerslân, Gorredijk, Blesdijke en De Blesse.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: ligging, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Luxwoude. Op dit aanslagbiljet bekijk je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Luxwoude. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €245.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand d.m.v. beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.opsterland.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen. In het taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Luxwoude?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Luxwoude kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie