WOZ bezwaar Beetsterzwaag

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Beetsterzwaag? Op deze pagina bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Opsterland maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Beetsterzwaag 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht geven we duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Beetsterzwaag van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ belastingen.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9244
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Beetsterzwaag.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Opsterland. De WOZ-waarde bedraagt op €272.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 272.000 x 0,1052% = €286.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Beetsterzwaag? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Beetsterzwaag werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Beetsterzwaag. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle marktprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Opsterland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-beetsterzwaag-9244

Woningtaxatie in Beetsterzwaag

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Beetsterzwaag kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Beetsterzwaag komt gemiddeld uit rond de €230. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Beetsterzwaag die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Bakkeveen, Wijnjewoude, Boelenslaan, Surhuisterveen en Houtigehage.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: grootte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Beetsterzwaag. In dit document check je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Beetsterzwaag. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €245.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld door middel van objectieve criteria. Men kijkt naar onderwerpen als: waar het huis gelegen is, de inhoud van de woning, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.opsterland.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Beetsterzwaag?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Beetsterzwaag kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie