WOZ bezwaar Frieschepalen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Frieschepalen? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Opsterland maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Frieschepalen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder geven we een kostenraming van de actuele woonlasten in Frieschepalen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast lees je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9249
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Frieschepalen.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Opsterland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €277.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 277.000 x 0,1052% = €291.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Frieschepalen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Frieschepalen werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Frieschepalen. Meestal is een DigiD account vereist. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Opsterland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-frieschepalen-9249

Woningtaxatie in Frieschepalen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Frieschepalen kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Frieschepalen ligt rond de €205. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Frieschepalen die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Siegerswoude, Ureterp, Olterterp, Nij Beets en Beetsterzwaag.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: ligging, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Frieschepalen. In dit document lees je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Frieschepalen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €245.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van data die voorhanden is. Ze onderzoeken thema’s als: waar staat de woning, grondoppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.opsterland.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Frieschepalen?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Frieschepalen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie