WOZ bezwaar Drachten-Azeven

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Drachten-Azeven? Op deze pagina geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Opsterland komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Drachten-Azeven 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het overzicht hieronder verschaffen we een overview van de gemiddelde woonlasten in Drachten-Azeven (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens tref je ook handige informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9207
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Drachten-Azeven.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Opsterland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €256.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €256.000 x 0,1052% = €269.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Drachten-Azeven? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Drachten-Azeven precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Drachten-Azeven. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Weeg af of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Opsterland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-drachten-azeven-9207

Woningtaxatie in Drachten-Azeven

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Drachten-Azeven komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Drachten-Azeven komt gemiddeld uit rond de €215. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Drachten-Azeven die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Drachten, Wânswert, Jislum, Lichtaard en Reitsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: type woning, grootte, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Drachten-Azeven. In dit document staan de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drachten-Azeven. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €245.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald met behulp van objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.opsterland.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je ook prijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Drachten-Azeven?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Drachten-Azeven kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie