WOZ bezwaar Wijnjewoude

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wijnjewoude? Op deze pagina geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Opsterland maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Wijnjewoude 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het overzicht hieronder check je een overview van de hedendaagse woonlasten in Wijnjewoude waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9241
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wijnjewoude.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Opsterland. De WOZ-waarde ligt op €270.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €270.000 x 0,1052% = €284.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Wijnjewoude? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Wijnjewoude werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Wijnjewoude. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Opsterland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wijnjewoude-9241

Woningtaxatie in Wijnjewoude

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Wijnjewoude kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Wijnjewoude ligt zo rond de €215. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande lijst verstrekken we taxateurs en makelaars in Wijnjewoude die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Boelenslaan, Surhuisterveen, Houtigehage, Drachtstercompagnie en Rottevalle.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: grootte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, bijgebouwen, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Wijnjewoude. In dit document bekijk je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wijnjewoude. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €245.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken factoren zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.opsterland.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wijnjewoude?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wijnjewoude kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie