WOZ bezwaar Smallingerland

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Smallingerland? Op deze website praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Smallingerland komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Smallingerland 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In deze tabel check je een overzicht met de huidige woonlasten in Smallingerland waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website lees je ook meer informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9214
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Smallingerland.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde bedraagt op €241.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €241.000 x 0,1374% = €331.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Smallingerland? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Smallingerland precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Smallingerland. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het onderstaande overzicht is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Smallingerland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-smallingerland-9214

Woningtaxatie in Smallingerland

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Smallingerland zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Smallingerland ligt om en nabij de €225. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
Hieronder vind je taxateurs en makelaars in Smallingerland die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Schiermonnikoog, Ameland, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Leeuwarden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: ligging, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Smallingerland. In deze gemeentelijke beschikking staan een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Smallingerland. Een gemiddelde woning betaalt €268.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald d.m.v. een speciaal model. Ze onderzoeken onderdelen als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.smallingerland.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Smallingerland?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Smallingerland maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar De Veenhoop
 • WOZ bezwaar Nijega
 • WOZ bezwaar Opeinde
 • WOZ bezwaar De Tike
 • WOZ bezwaar Rottevalle
 • WOZ bezwaar Drachtstercompagnie
 • WOZ bezwaar Houtigehage
 • WOZ bezwaar Drachten
 • WOZ bezwaar Kortehemmen
 • WOZ bezwaar Boornbergum
 • WOZ bezwaar De Wilgen
 • WOZ bezwaar Smalle Ee
 • WOZ bezwaar Goëngahuizen
 • Plaats een reactie