WOZ bezwaar Woerden

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Woerden? Op dit portaal lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Woerden begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Woerden 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel tref je verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Woerden op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over WOZ heffingen.

ProvincieUtrecht
GemeenteWoerden
Postcode3444
Netnummer0348 (+31348)
Gemiddelde WOZ-waarde€308.000
OZB-tarief woningen0,1152%
Gemiddeld betaalde OZB€354
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€228
Totale woonlasten€786
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Woerden.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Woerden. De WOZ-waarde ligt op €293.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €293.000 x 0,1152% = €338.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Woerden? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Woerden werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Woerden. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Ga na of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€308.0008,5%
2019€284.0005,2%
2018€270.0005,1%
2017€257.0004,0%
2016€247.0001,2%
2015€244.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Woerden.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-woerden-3444

Woningtaxatie in Woerden

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Woerden kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Woerden bedraagt circa €210. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Woerden die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Nieuwegein, Oudewater, Montfoort, Lopik en IJsselstein.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Woerden. In deze documenten staan de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1152% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Woerden. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €354.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. beschikbare data. Er wordt ingezoomd op zaken zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.woerdenwijzer.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Woerden?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Woerden zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Kamerik
 • WOZ bezwaar Zegveld
 • WOZ bezwaar Harmelen
 • Plaats een reactie