WOZ bezwaar Schiermonnikoog

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Schiermonnikoog? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Schiermonnikoog raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Schiermonnikoog 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de volgende tabel verschaffen we een overview van de huidige woonlasten in Schiermonnikoog op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website bekijk je ook informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSchiermonnikoog
Postcode9166
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,106%
Gemiddeld betaalde OZB€282
Rioolheffing€187
Afvalstoffenheffing€365
Totale woonlasten€834
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Schiermonnikoog.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Schiermonnikoog. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €258.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €258.000 x 0,106% = €273.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Schiermonnikoog? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Schiermonnikoog uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Schiermonnikoog. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningwaarde

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0003,9%
2019€256.0003,6%
2018€247.0003,8%
2017€238.0001,7%
2016€234.000-1,7%
2015€238.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Schiermonnikoog.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-schiermonnikoog-9166

Woningtaxatie in Schiermonnikoog

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Schiermonnikoog kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Schiermonnikoog ligt om en nabij de €260. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Schiermonnikoog die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Ameland, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden en Vlieland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: grootte, ligging, bijgebouwen, bouwjaar, type woning, oppervlakte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Schiermonnikoog. In dit document tref je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,106% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schiermonnikoog. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €282.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.schiermonnikoog.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je tevens prijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Schiermonnikoog?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Schiermonnikoog kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie