WOZ bezwaar Oentsjerk

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Oentsjerk? Hieronder vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oentsjerk 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder check je een overview van de gemiddelde woonlasten in Oentsjerk (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9062
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oentsjerk.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Tytsjerksteradiel. De WOZ-waarde is vastgesteld op €251.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €251.000 x 0,1892% = €475.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Oentsjerk? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Oentsjerk uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Oentsjerk. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Evalueer woningprijs

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-oentsjerk-9062

Woningtaxatie in Oentsjerk

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Oentsjerk kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Oentsjerk komt gemiddeld uit rond de €250. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Oentsjerk die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Gytsjerk, Jelsum, Koarnjum, Britsum en Hijum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Oentsjerk. In die rapportage check je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oentsjerk. Een gemiddelde woning betaalt €405.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.t-diel.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oentsjerk?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Oentsjerk kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie