WOZ bezwaar Olterterp

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Olterterp? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Opsterland maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Olterterp 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de volgende tabel bekijk je een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Olterterp (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website lees je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9246
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Olterterp.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Opsterland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €274.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €274.000 x 0,1052% = €288.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Olterterp? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Olterterp aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Olterterp. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Controleer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. Hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Opsterland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-olterterp-9246

Woningtaxatie in Olterterp

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Olterterp kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Olterterp ligt rond de €215. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Olterterp die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Nij Beets, Beetsterzwaag, Bakkeveen, Wijnjewoude en Boelenslaan.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: type woning, grootte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Olterterp. In deze documenten bekijk je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Olterterp. Een gemiddelde woning betaalt €245.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: ligging, de oppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.opsterland.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopprijzen van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Olterterp?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Olterterp kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie