WOZ bezwaar Siegerswoude

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Siegerswoude? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Opsterland calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Siegerswoude 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel geven we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Siegerswoude van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-krediet.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9248
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Siegerswoude.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Opsterland. De WOZ-waarde bedraagt op €276.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €276.000 x 0,1052% = €290.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Siegerswoude? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Siegerswoude aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Siegerswoude. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Opsterland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-siegerswoude-9248

Woningtaxatie in Siegerswoude

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Siegerswoude kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Siegerswoude ligt om en nabij de €200. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Siegerswoude die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Ureterp, Olterterp, Nij Beets, Beetsterzwaag en Bakkeveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: bouwjaar, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Siegerswoude. In deze documenten tref je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Siegerswoude. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €245.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld met behulp van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.opsterland.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Siegerswoude?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Siegerswoude kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie