WOZ bezwaar Mantinge

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Mantinge? Op dit portaal praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Midden-Drenthe calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Mantinge 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder bieden we een overview van de actuele woonlasten in Mantinge (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9436
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Mantinge.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Midden-Drenthe. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €285.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €285.000 x 0,1102% = €314.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Mantinge? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Mantinge uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Mantinge. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-mantinge-9436

Woningtaxatie in Mantinge

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Mantinge zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Mantinge ligt om en nabij de €210. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Mantinge die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Bruntinge, Eursinge, Zwiggelte, Zuidveld en Westerbork.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, oppervlakte, type woning, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Mantinge. In deze documenten staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mantinge. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €248.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand met behulp van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens koopsommen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Mantinge?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Mantinge zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie