WOZ bezwaar Hooghalen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Hooghalen? Hier geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Midden-Drenthe raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Hooghalen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder tref je een kostenraming van de recente woonlasten in Hooghalen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website lees je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9414
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hooghalen.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Midden-Drenthe. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €270.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €270.000 x 0,1102% = €298.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hooghalen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Hooghalen aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hooghalen. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer huizenprijs

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hooghalen-9414

Woningtaxatie in Hooghalen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Hooghalen kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Hooghalen ligt zo rond de €200. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Hooghalen die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Beilen, Loon, De Wilp, Jonkersvaart en Niebert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hooghalen. In deze documenten bekijk je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hooghalen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €248.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van data die voorhanden is. Men kijkt naar kenmerken als: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hooghalen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Hooghalen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie