WOZ bezwaar Hijken

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Hijken? Op deze website praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Midden-Drenthe raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Hijken 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder verstrekken we een indicatie van de verschillende woonlasten in Hijken (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal tref je ook handige informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9415
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hijken.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Midden-Drenthe. De WOZ-waarde ligt op €271.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €271.000 x 0,1102% = €299.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Hijken? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Hijken werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Hijken. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Midden-Drenthe.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-hijken-9415

Woningtaxatie in Hijken

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Hijken kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hijken bedraagt circa €240. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Hijken die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Hooghalen, Beilen, Loon, De Wilp en Jonkersvaart.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: type woning, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Hijken. Op dit aanslagbiljet lees je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hijken. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €248.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. een speciaal model. De gemeente verwerkt feiten zoals: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van koopsommen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Hijken?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hijken heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie