WOZ bezwaar Nieuw-Balinge

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Nieuw-Balinge? Hier praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Midden-Drenthe begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Nieuw-Balinge 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel verstrekken we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Nieuw-Balinge (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens vind je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode7938
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nieuw-Balinge.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Midden-Drenthe. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €254.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €254.000 x 0,1102% = €280.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Nieuw-Balinge? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Nieuw-Balinge aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Nieuw-Balinge. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Midden-Drenthe.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-nieuw-balinge-7938

Woningtaxatie in Nieuw-Balinge

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Nieuw-Balinge kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Nieuw-Balinge komt gemiddeld uit rond de €215. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Nieuw-Balinge die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Tiendeveen, Stuifzand, Pesse, Fluitenberg en Nieuwlande.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, ligging, bouwjaar, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Nieuw-Balinge. Op dit aanslagbiljet check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuw-Balinge. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €248.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van openbare data. De gemeente verwerkt factoren als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In het taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuw-Balinge?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuw-Balinge zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie