WOZ bezwaar Bovensmilde

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Bovensmilde? Op deze pagina lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Midden-Drenthe begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Bovensmilde 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder geven we een overview van de gemiddelde woonlasten in Bovensmilde waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9421
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bovensmilde.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Midden-Drenthe. De WOZ-waarde is vastgesteld op €276.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €276.000 x 0,1102% = €304.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Bovensmilde? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Bovensmilde precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Bovensmilde. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-bovensmilde-9421

Woningtaxatie in Bovensmilde

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Bovensmilde kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Bovensmilde is ongeveer €205. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Bovensmilde die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Drijber, Wijster, Spier, Oranje en Hijken.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten zoals: onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bovensmilde. In deze aanslag tref je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bovensmilde. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €248.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bovensmilde?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Bovensmilde kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie