WOZ bezwaar Beilen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Beilen? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Midden-Drenthe calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Beilen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder bieden we een overview van de huidige woonlasten in Beilen op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens is er meer info te vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9411
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Beilen.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Midden-Drenthe. De WOZ-waarde ligt op €269.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €269.000 x 0,1102% = €296.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Beilen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Beilen precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Beilen. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit stuk is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-beilen-9411

Woningtaxatie in Beilen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Beilen kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Beilen komt gemiddeld uit rond de €240. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Beilen die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Loon, De Wilp, Jonkersvaart, Niebert en Nuis.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: grootte, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Beilen. In deze documenten bekijk je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Beilen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €248.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare data. Ze onderzoeken thema’s zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Beilen?
Bezwaar maken kan in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Beilen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie