WOZ bezwaar Oranje

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Oranje? Op deze website geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Midden-Drenthe beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Oranje 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder bekijk je een overview van de recente woonlasten in Oranje van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9416
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oranje.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Midden-Drenthe. De WOZ-waarde bedraagt op €272.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €272.000 x 0,1102% = €300.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Oranje? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Oranje ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oranje. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is de basis van de waardebepaling.

 3. Analyseer woningprijs

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-oranje-9416

Woningtaxatie in Oranje

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Oranje kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oranje is ongeveer €190. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Oranje die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Hijken, Hooghalen, Beilen, Loon en De Wilp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen zoals: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Oranje. In deze aanslag vind je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oranje. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €248.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald aan de hand van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op feiten als: ligging, grondoppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van prijzen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oranje?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oranje maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie