WOZ bezwaar Balinge

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Balinge? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Midden-Drenthe raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Balinge 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel bieden we een kostenraming van de actuele woonlasten in Balinge op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9437
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Balinge.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Midden-Drenthe. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €286.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €286.000 x 0,1102% = €315.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Balinge? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Balinge ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Balinge. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-balinge-9437

Woningtaxatie in Balinge

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Balinge kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Balinge ligt om en nabij de €270. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Balinge die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Mantinge, Bruntinge, Eursinge, Zwiggelte en Zuidveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: bijgebouwen, type woning, bouwjaar, grootte, ligging, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Balinge. In die rapportage staan de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Balinge. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €248.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Balinge?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of deze woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Balinge zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie