WOZ bezwaar Bruntinge

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bruntinge? Op dit portaal vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Midden-Drenthe maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Bruntinge 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bieden we een kostenraming van de huidige woonlasten in Bruntinge van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform bekijk je ook informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9435
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bruntinge.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Midden-Drenthe. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €284.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €284.000 x 0,1102% = €313.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Bruntinge? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Bruntinge uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Bruntinge. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Analyseer woningprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Midden-Drenthe.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-bruntinge-9435

Woningtaxatie in Bruntinge

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Bruntinge kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Bruntinge bedraagt circa €190. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Bruntinge die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Eursinge, Zwiggelte, Zuidveld, Westerbork en Hoogersmilde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, grootte, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Bruntinge. In deze aanslag vind je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bruntinge. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €248.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. beschikbare data. Men kijkt naar onderwerpen als: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bruntinge?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Bruntinge kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie